Van teler tot consument

Voordat de ui in uw keuken belandt, is er al heel wat aan voorafgegaan. De ui is het hele jaar door in de supermarkt of bij de groenteman verkrijgbaar. Toch vindt de oogst van uien alleen maar in de zomer en het najaar plaats.

De Nederlandse uien worden overwegend op kleigrond geteeld. De beste percelen/telers worden geselecteerd om een kwalitatief zo goed mogelijk product te telen. Ook dienen telers aan verschillende richtlijnen ten aanzien van voedselveiligheid, zoals GlobalGAP (Good Agricultural Practice) te voldoen. Een klein deel van het areaal bestaat uit plantuien; kleine uitjes worden in het voorjaar gepoot en deze groeien in een relatief korte periode uit tot consumptie-uien. Het overgrote deel van van het areaal bestaat uit zaaiuien; uien die uit zaad opgroeien, dit gaat langzamer, maar zaaiuien zijn beter en langer houdbaar.

De oogst van uien vindt plaats van begin juli tot en met september. Een deel van de uien wordt dan direct vanaf het veld verwerkt, een ander deel gaat in de opslag (bewaring) om pas later in het seizoen te worden gebruikt. Uien lenen zich er uitstekend voor om langere tijd te worden bewaard.

Als vervolgens een partij uien uit de bewaring wordt gehaald om te worden verwerkt, dan komt daar nog heel wat bij kijken. De uien worden bij de teler opgehaald in bulktrailers of kisten. Bij aankomst in Oostdijk worden de uien indien gewenst nog gedroogd of geventileerd en vervolgens verwerkt. Met verwerken, bedoelen we dat alle staarten en losse vellen van de uien verwijderd worden en dat de uien op maat en kwaliteit worden gesorteerd. Hierna zijn de uien klaar om te worden verpakt.

Voor het verpakken van de uien, beschikt M.B.Nieuwenhuijse over een uiterst moderne, grotendeels geautomatiseerde inpakafdeling. Waarbij het mogelijk is om in elk denkbare uienverpakking te verpakken. Na het verpakken zijn de uien klaar om te worden gedistribueerd naar waar dan ook ter wereld.
Wist u dat?
Er heeft zich een fout voorgedaan